Colecția Regală de Artă Contemporană

2011

În calitatea mea de istoric de artă al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I, am avut plăcerea să mă implic și să cercetez evoluția și creșterea Colecției Regale de Artă Contemporană, iar cu ocazia pregătirii Jubileului de 90 de ani dedicat Regelui am dorit să pun bazele acestui proiect personal, considerând utilă promovarea artei contemporane, atât prin prisma publicării pentru prima dată în ultimii 70 de ani a unui catalog al Colecției Regale, cât și prin punerea în centrul atenției a artiștilor care o compun. Realizarea inventarului și catalogarea întregii Colecții are ca prim scop aducerea unui omagiu tuturor artiștilor care au dăruit părți din întregul operei lor. Din 2001 și până în prezent, Colecția Regală de Artă Contemporană numără 75 de artiști cu 141 de lucrări, fiind un arhipelag viu al artei timpurilor noastre.
Adrian Buga, Argument, Colecția Regală de Artă Contemporană, 2011

  • Albumul Colecția Regală de Artă Contemporană

  • Regele Mihai I al României și Adrian Buga, Palatul Elisabeta

  • Pagini din albumul Colecția Regală de Artă Contemporană

  • Pagini din albumul Colecția Regală de Artă Contemporană

  • Pagini din albumul Colecția Regală de Artă Contemporană

  • Lansarea albumului Colecția Regală de Artă Contemporană, Palatul Elisabeta, 2011

  • Lansarea albumului Colecția Regală de Artă Contemporană, Palatul Elisabeta, 2011

Eveniment 26 aprilie 2011

Începuturi

Plăcerea de a investiga și descoperi, de a aduna informație de la fiecare artist, constituie aici o tentație infinit mai puternică decât aceea de a căuta senzaționalul artei. Pentru mine cercetarea în arhive, vizitele în ateliere, chiar și călătoriile îndepărtate după artiști români uitați – toate însumează un mod de viață, un reflex și o bucurie perpetuă. Textele cuprinse în acest catalog au fost scrise într-un interval scurt de timp, într-un stil spontan al scrierii. Poate cu trecerea timpului ele vor deveni o confruntare directă între gândirea de acum și trăirile de atunci. Totuși, au fost scrise acum într-o dublă competiție – cu mine în ambele roluri: eu ca privitor și eu influențat de artiștii cu care am discutat –, iar aprecierile sau blamările devin, într-un fel, împărțite.
În întâlnirile pe care le-am avut cu o parte din pictorii și sculptorii care au oferit lucrări Colecției, toți mi-au vorbit despre însemnătatea gestului lor: fiecare creație artistică, aleasă a deveni dar de suflet al artistului pentru Familia Regală, capătă o însemnătate majoră, atât pentru creator, cât și pentru cel care o primește. Pentru artistul care i-a dat formă, ea devine un reper, o identitate personală. Pentru Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, pe lângă trăirile directe ca o lectură vizuală intimă, opera se întrupează într-un ambasador al artei contemporane pentru fiecare persoană care trece pragul Palatului Elisabeta sau al Castelului de la Săvârșin. Poate în timp lucrările vor fi reunite într-o sală publică sau într-un muzeu, așa încât cei interesați de Colecția Regală de Artă Contemporană să poată studia atât mănunchiul său principal, cât și evoluția sa ulterioară.

Adrian Buga, Argument, Colecția Regală de Artă Contemporană, 2011

Download document

Proiect în desfășurare

Vernisaj