Incizii în arta plastică

  • Incizii în arta plastică, copertă

  • Incizii în arta plastică, din interior

  • Incizii în arta plastică, din interior

  • Incizii în arta plastică, copertă

Autor

Adrian Buga

Editor

Andreea Buga

Prefață

Prof. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu

Fotografie

Victor Bortaș

Grafică

SquareMedia

Format

24 x 18 x 3,5 cm

Hârtie

150 g/mp Claro Bulk

Număr de pagini

524 pagini color

ISBN

978-606-93681-9-0-73

Editura

ARGO ART PUBLISHING, București, 2024

Preț

400 ron / Comenzi 0722337495

Descriere

INCIZII ÎN ARTA PLASTICĂ
COLECȚIONARI-MEDICI DIN ROMÂNIA ȘI ROLUL ARTEI ÎN PROFESIA LOR.
„Îmi doresc să fie o carte-recipient despre medici-colecționari din România, care, la un loc cu artiștii mult iubiți, au pierdut și ei enorm. Adevărul, pasiunea, cercetările de specialitate, viața sub comunism, toate sunt prezente în acest studiu prea mic pentru un număr așa de mare. Din acest motiv am decis să dau primele exemple de medici-colecționari, iar în viitor să public un amplu dicționar al lor în care să fie prezenți mult mai mulți.
Pentru a înțelege încercarea regimurilor totalitare de a șterge viața colecționarilor-medici și de a o rescrie în interesul lor, propun cititorului să perceapă documentele și fotografiile prezentate în acest studiu ca pe un palimpsest, iar lucrărilor de artă reproduse, cărora, alături de textele însoțitoare, l-am dat o însemnătate mare, doresc să fie martori tăcuți ai unei epoci. Rog cititorul-privitor să parcurgă acești martori ca pe stop-cadre dintr-un film documentar care trebuie îmbunătățit permanent, iar pe medicii întâlniți în aceste pagini să-i înțeleagă ca pe dovezii vii ale unor lumi greu de descifrat. Medicii, artiștii și arta lor au schimbat, în bine, istoria culturală și medicală a țării.
Cât despre mecanismul distructiv format de aparatul comunist, vă rog să vă imaginați țara noastră ca pe o grădină bogată; comunismul nu a ucis doar frunzele, florile sau arborii, ci a pătruns adânc în solul care le hrănea. A penetrat adânc, încât a încercat să schimbe chiar și seva dătătoare de viață a artei prinsă sub comunism. A smuls multe dintre rădăcini și a plantat specii otrăvitoare, și, mai mult, ajuns cu forța în zona germinatoare a artei și a colecționarilor, comunismul a turnat substanțe toxice în acel sol, ca să se asigure că orice producea... urma să nu mai fie ca înainte.
Spiritul acestor medici colecționari s-a dovedit a fi mult mai durabil decât ne putem imagina, iar colecția lor de artă s-a transformat într-o grădină secretă, care, cu efecte rizomatice, încă mai germinează în memoria perenă a celor care nu uită. ”
A. B.