Forensic

Beneficiile cercetării

Pentru descifrarea misterelor operelor de artă, cum este cazul tablourilor de școală românească sau străină, semnate sau nu, în ulei, pe suport de lemn, carton sau pânză, specialiștii Argo Art recomandă utilizarea luminii UV, reflectografia cu infraroșu și radiografia. Realizăm toate aceste analize și oferim fișe tehnice detaliate, pentru a identifica orice tip de restaurare, intervenție sau alterare a condiției originale a operei de artă.

Reflectografie cu infraroșu

Stabilirea vechimii și a autenticității lucrărilor

Bazată pe lumină infraroșie, tehnica aceasta este utilizată pe scară largă pentru examinarea picturilor. Aceasta permite cercetătorului să studieze pictura de sub suprafața vizibilă a lucrărilor, ceea ce este în primul rând relevant pentru identificarea vechimii și a autenticității.
Reflectografia cu infraroșu este utilă și pentru identificarea eventualelor repictări sau pentru a detecta desenul pregătitor: schița inițială realizată de artist. 
Lumina infraroșie penetrează parțial straturile superioare de vopsea și este reflectată și absorbită, într-o măsură mai mare sau mai mică, de carbonul din primul strat de vopsea. Imaginea captată de o cameră cu infraroșu arată apoi acest desen în tonuri de gri. Reflectografia cu infraroșu poate furniza, de asemenea, informații despre pigmenții utilizați și restaurări ulterioare.

Radiografie

Oferă informații despre materialele și tehnica folosită de artiști

La fel ca tehnica prin infraroșu, radiografia este folosită pentru a studia materialele de sub primul strat de pictură. Procedeul este similar cu cel folosit în medicină pentru a studia organele corpului uman. Razele X sunt radiații electromagnetice care au o lungime de undă mai scurtă decât lumina vizibilă. Acestea pot trece de texturi și sunt absorbite de materii mai dense. Pigmenții care conțin metale mai grele absorb așadar mai multe raze decât alți pigmenți. Aceste diferențe sunt făcute vizibile pe radiografii : tușele aplicate într-un strat mai gros sau cele cu vopseluri ce conțin metale grele apar mai deschise sau chiar albe.

Lumina ultravioletă

Identificarea restaurărilor, intervențiilor sau falsurilor

Sub lumina ultravioletă, substanțele chimice din pigmenți, lianți și vopsele capătă fiecare câte o culoare diferită. Fiecare indică un anumit element, ceea ce permite identificarea diferitor pigmenți și tipuri de vopsea. Lumina ultravioletă evidențiază și intervențiile ulterioare, acestea având tonuri fluorescente diferite de cele ale stratului original.